Suuri ällösanakirja

13,90 

Suuri ällösanakirja – koska olet sen arvoinen! Sanaguru kärsi puolestamme ja sankarillisesti niputti yhteen suomalaisten rakkaimmat sana- ja sanontainhokit masuasukista jaksuhaliin ja lärveisistä peppujulkkikseen.

Hinta sisältää postikulut!

Kuvaus

Jari Tammi (sanaguru):
Suuri ällösanakirja
Piinakiinaa pitkässä juoksussa.

Toinen, täydennetty, laajennettu painos, Pikku-idis 2016
ISBN 978-952-9589-51-7
448 sivua, nid. 128×197 mm

HUOM! Voit tilata myös Kirogurun kolmikombon: kolme sanakirjaa huikeaan tarjoushintaan!


TEOKSEN ESITTELYTEKSTI

Masuasukki. Kenkulit. Pauttiarallaa. Enään. Voimaannuttava. Muksa. Palataan astialle. Edukas. Jaksuhali. Mieheke. Lomalle lomps. Rakkausvaate. Kera koiruuden. Elikkäs.

Suosittu ja sietämättömän hauska sanakirja vihdoin uutena päivityksenä! Yksiin kansiin on ahdettu tämän vuosituhannen ärsyttävimmät sanat ja sanonnat: yli 4000 hakusanaa ja 125 aihelistaa rasittavimmista letkautuksista myötähäpeällisimpiin synonyymeihin.

Kalvosulkeiset. Paituli. Tarrasukkia. Hanipöö. Tahtotila. Kiinnostella. Elämä on. Nyksä. Lärveisiä. Itsuli. Hiinä ja hiinä. Naimanaamat. Parhautta. Inttileski. Broisku. Juurikin näin.


ESITTELY

“Masuasukki… Täti punainen… Paituli… Koodaillaan… Ylämummo… Voimauttaminen… Jalkauttaa… Tahtotila… Downshiftaus…”

Huippusuosittu Suuri ällösanakirja tarjoilee seisovan pöydän äklönannaa korvasokuria, loppuunkaluttua tuttavaläppää ja läpikliseistä toimistojargonia.

Mitkä sanat oikein ärsyttävät? Innostumme veikeistä uudissanoista ja tekonokkelista sanaleikeistä, mutta koska olemme pieni kansa, kierrätämme nopeasti loppuun tuoreetkin muotisanat ja -hokemat. Ja sitten ne alkavat todella ärsyttää. Luontoamme sieppaavat myös tyylirikot ja lässyttelykieli sekä kielioppivirheet. Samoin tietyt murreilmaukset ärsyttävät siinä missä turhat sivistyssanat, tyhjyyttään koliseva kapulakieli ja ylipäänsä kaikkinainen ammattiin tai harrastukseen liittyvä jargon. Tästä kaikesta parhaat palat on nyt koottu Suureen ällösanakirjaan.

Mitä kirjasta löytyy? Runkona on peräti 4000 hakusanaa selityksineen ja riemukkaine esimerkkilauseineen. Lisäksi kirja tarjoaa loputtomasti inhotuslistoja alkaen kananlihalle saavista tervehdyksistä ja hyvästelyistä, elokuvien huonoista nimisuomennoksista, tekohauskoista sutkauksista, ruumiinosien ällöistä kiertoilmauksista, deittipalstojen ja asuntomainonnan kliseistä, byrokraattisista sanahirviöistä, fraasimukaelmista ja kymmenistä muista aiheista. Kaiken paketoi laaja, valaiseva esipuhe. Suuri ällösanakirja on tuhti ja myötähäpeällisen hauska lukupaketti.

Onko kirja kattava? Aineistoa on kerätty mediasta ja internetistä, kuten iltapäivälehtien otsikoista ja kymmenien suosittujen keskustelupalstojen ketjuista (vauva.fi, voimahali.fi, Facebookin Kielletyt sanat ja sanonnat -ryhmä jne). Kaikista ärsyttävimmät sanat esiintyvät niissä kaikissa ja pitkissä ketjuissa vieläpä moneen kertaan, mutta pienimmätkin kultahiput on nyt kärsivällisesti siivilöity lopulta yksien kansien väliin.

Puhu itse miten haluat. Viljeletkö kapulakielistä toimistojargonia? Heitteletkö lannistavia muinaissananparsia? Oletko raivostuttava vitsinikkari? Kirjoitatko perussanoja väärin? Hihkutko ylisöpöstelysanoja? Oletko retkahtanut kaikista ääliömäisimpiin muoti-ilmaisuihin? Ei se mitään – elävä kieli kehittyy ja hakee rajojaan koko ajan – kaikki on sallittua!ISOSTI KUVASSA

Ilta-Sanomissa (Pauliina Leinonen)

Aamulehdessä (toimittaja Tuija Siltamäki)

Sanastoa sovellettuna myös:

Markkinointi&Mainonnassa (Elina Kettunen)


NAPAKASTI
palautetta ensi laitoksesta (2011)

“”Raivosuomea ja verbaalisia nonparelleja.– Suvi Syrjänen, Kielikello

”Ihan umpimähkään katon tästä: kikkelimyrkytys! Mikäs se semmonen on? Se on raskaus!” – Stan Saanila, Uutisvuoto

”Jari Tammi on koonnut läjäpäin hermoja raastavia muoti-ilmaisuja… Esimerkkilauseet ovat hersyvän hauskoja.” – Laura Honkasalo, Ilona

“Originaalimpaa ja alkukantaisempaa kauhukieltä suorastaan pursuaa Jari Tammen uunituore Suuri ällösanakirja. [Hakusanojen] joukosta paatuneinkin kieliliberaali löytää inhokkinsa.” – Lari Kotilainen, Suomen Kuvalehti

“Ylläripylläri: ihqut sanat räjäyttää pään.” – Kauppalehti

”Uusi sanakirja on niin ajankohtainen kuin vain olla voi.” – Markku Kulmala, Ilkka

”Suuri ällösanakirja on välttämätön täydennys jokaiseen kirjahyllyyn.” – Elämyskameli-blogi

“Tissitellä… Immeinen… Etupylly… Kuveja… Kesänakit… Littunäyttö… Lontoon kieli… Makustella… Männävuonna… Yäk! Aargh! Happea, happea!” – Kiroguru (sanakirjan tekovaiheessa)


NÄYTEPALOJA
ällösanoista

biotauko
vessatauko.
Eihän tässä malta edes biotaukoa pitää. | Kahvi ja biotauko klo 16.30–18.00.

eräjormailla
eräretkeilystä.
Nyt reissu täytyisi eräjormailla hakemalla kokemuksia ja erilaista reissukokemusta. | Eli siis minä, nainen, oon innokas eräjormailija kera koiran.

munis
munasolu.
Eli voiko keltarauhashormoni auttaa irrottamaan muniksen?

osaamissalkku
henkilökohtaisista taidoista.
Kulttuurien välisen vuorovaikutuksen osaaminen on oleellinen osa jokaisen osaamissalkkua.

rehu
kasviksista.
Rehuja joulupöytään. | Rehuista pois jää suolakurkut, jalopeenot ja oliivit. | Raavaampikin rehunsyöjä pysyy kyllä Troijan annoksilla osana ravintoketjua.

ruippari
ruisleipä.
Siitä sitten lautaselle ja nauttimaan kyytipojiksi appelsiinimehu ja ruippari!

silmähiki
kyynelistä.
Nyt iski kyllä silmähiki pahemman kerran. | Siinä oli kuulkaa silmähiki lähellä.


Loppukevennyksenä Kalevauva.fi ja Lomalle lompsis! Riemukas kesäviisu perustuu tietenkin ärsyttäviin hokemiin. Ne kaikki löytyvät myös Suuresta ällösanakirjasta, eivätkä lauluntekijät teosta turhaan noteeranneetkaan esitystä edeltäneessä haastattelussa Ylen aamu-tv:ssä (20.6.2019).


Kuka voisi inhota sanakirjaa, joka on täynnä sanainhokkeja? Suuri ällösanakirja kokoaa yhteen tämän vuosituhannen karseimmat ärsösanat masuasukista ylämummoon ja tahtotilasta karvalapseen. Anna tuhansien äklösanojen puistattaa!

(Vanha linkki: http://kauppa.pikku-idis.fi/product/1/suuri-allosanakirja )