SUURI VERTAILU-
SANAKIRJA

Takakansiteksti
Vertausnäytteitä

SUOSI SIMILIÄ!
Mikä on simili?

KIROGURUN KOOTUT
Suuri ällösanakirja
Suuri kirosanakirja
Suuri nimittelysanakirja
Suuri jääkiekkosanakirja
Suuri haistattelusanakirja
Suuri vertailusanakirja
Suuri solvaussanakirja
Maammesanakirja

LINKKEJÄ
Jari Tammen kotisivu

 

 

Jari Tammi (kiroguru): Suuri vertailusanakirja

Lähes 50 000 suomalaista kuin-vertausta yksissä kansissa – jokaisen puhujan ja kirjoittajan ideapankki.

Pikku-idis 2008, ISBN 978-952-9589-37-1
592 sivua, sid. 145x212 mm
kuvitus Jari Tammi

Loppuunmyyty.

.......................................................................................................................

"Täsmäohjus verbaaliseen asevarusteluun" – Johanna Puukka, Forssan Lehti

"Suuri kirosanakirja ja suuri solvaussanakirja ovat saaneet terveen ja hyvinvoivan pikkuveljen, joka päästelee vertailuja kuin Chirac sammakoita." – Tuukka Olli, Vaasan ylioppilaslehti

"Vertailut sopivat suomalaiselle kuin nyrkki silmään, jos ne tulevat kuin apteekin hyllyltä." – Jaana-Stiina Ala-Korpi, Pohjalainen

"Mainio opus selailtavaksi" – Jarmo Papinniemi, Parnasson päätoimittajan blogi

.......................................................................................................................

Mistä on kyse? Suureen vertailusanakirjaan on koottu huikaiseva valikoima 2000-luvun kuin-vertauksia eli similejä – ikivihreitä unohtamatta. Etsitkö jollekin verbille tai adjektiiville sopivaa vertausta? Ehkä haet syvällisiä kielikuvia tai ironisen humoristisia vertailuilmauksia? Napakkuutta, osuvuutta kieleesi? Hävyttömiä loukkauksia tai kauniita kehuja? Inspiraatiota lukkiutuneeseen tilanteeseen? Suuri vertailusanakirja on korvaamaton käyttökirja niin puhujalle kuin kirjoittajalle!

Teos täyttää ammottavan aukon suomen kielen käsikirjoissa – ja tekee sen perusteellisesti. Paitsi että kirja listaa kymmeniä, toisinaan satoja vaihtoehtovertauksia eri pääsanoille, se myös pureutuu similien mekanismiin ja analysoi niiden mahdollisuuksien rikkautta.

Mistä aineisto? Nykyajan aineistoa on neljän vuoden ajan koottu niin kirjallisuudesta, murrekokoelmista, arkimediasta (lehdet, tv, radio) kuin internetistä kärsivällisesti pääsana pääsanalta. Näin ollen kymmenientuhansien nykyvertausten joukosta löytyy myös tuhansia murrepohjaisia maakuntahelmiä, todellisia klassikoita, joille ominaisesti pääpaino on vakavan kansanviisauden sijasta kepeässä ja irrallisessa sutkautuskulttuurissa.

Mutta kokoelma ei koostu pelkästään bongatuista ja taltioiduista vertauksista. Kirjaan on nimittäin kirogurun asiantuntemuksella kehitetty sopivia similejä harvinaisistakin pääsanoista tyylirekisterin laidasta laitaan, unohtamatta klassisten alluusioiden tarjoamia osumia, esim. mustasukkainen kuin Othello, vahva kuin Simson tai ylpistyy kuin Ahab.

Viihdyttävä lukusanakirja! Vaikka kuin-vertaukset on listattu selkeyden ja käyttömukavuuden vuoksi sanakirjamaisesti aakkosjärjestykseen, tätä kokoelmaa koukuttuu lukemaan myös ihan huvin vuoksi rivi riviltä ja aukeama aukeamalta. Jokainen simili on lentävä sananparsi, joka herättää tiedonjanon, oivaltamishalun ja tirkistelyvietin. Ja hauskuutta riittää – vaikka koko porukan kesken!

Teoksesta löytyy myös paljon kiinnostavaa yleistietoa vertauksista ja metaforista, vertauskuvista, erisnimi- ja riimivertauksista ym. Lisäksi kirjan loppuun on koottu tietopaketti tavausaakkosista, vertausten anatomiasta ja apusanastosta, sekä selityksiä tunnetuimmista kiteytyneistä vertailuilmauksista, esim. pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Arvaatko muuten, kuka on hauskin ”kuinisti” tämän päivän dekkarikirjailijoistamme?

Suomen kielen ammattilaiset! Suuri vertailusanakirja on hyödyllinen käsikirja kolumnisteille, copywritereille, runoilijoille, kirjailijoille, toimittajille, poliitikoille, luennoitsijoille ja puheenpitäjille ehtymättömänä inspiraationlähteenä luovaan puheeseen, kirjoittamiseen ja terävään small talkiin.

.......................................................................................................................

TAKAKANSITEKSTI

Muistuttaa jotakin, mutta mitä? Tästä kovimpaan verbaaliummetukseen lähes 50 000 suomalaista kuin-vertailua: Kalpea kuin liituapostoli. Nauraa kuin tukehtuva puhveli. Tyhmä kuin liikennemerkki. Joko natsaa? Kohde analysoitu ja lokeroitu.

Kiroguru ratsastaa jälleen! Ensin tuli Suuri kirosanakirja, sitten Suuri solvaussanakirja ja nyt Suuri vertailusanakirja. Tähän rajoja rikkovaan, holtittoman hauskaan ja rivon suorasukaiseen käsikirjaan on koottu niin ikivihreät kuin uusimmat tuulet, joita on ilo lueskella ihan sellaisenaan – tai ottaa opiksi ja hyötykäyttöön. Jokainen vertailu on kävelevä aforismi, nokkelaa katukieltä pähkinän-kuoressa ja älyllistä kielipeliä terävimmillään, täynnä elämänviisauksia, huumorin kukkia ja brutaaleja loukkauksia. Siis ehdottoman tarpeen niin arjessa kuin juhlassa, työssä ja viihteessä – small talkista aina uuden romaanin kirjoittajalle. Opi vertailutaidon ässäksi ja nouse piirisi keskipisteeksi.

Kirogurun uusin alakulttuurityö lyö jalat alta kuin hyökyaalto, toimii kuin öljytty kone ja haisee kuin hornan apteekki.

.......................................................................................................................

NÄYTEPALA
verbivertauksista

lähtee kuin ameeba maailmalle
lähtee kuin amispojan hilse
lähtee kuin faarao sarkofagista
lähtee kuin Gogolin reviisori
lähtee kuin haahka makuulta
lähtee kuin jänis mopolla
lähtee kuin katto myrskytuulessa
lähtee kuin kurppa Töölönlahdesta
lähtee kuin multa ketun käpälistä
lähtee kuin mummo peltikatolta
lähtee kuin rusakko seisiöstä
lähtee kuin Taisto työkkäristä
lähtee kuin turkki huoran päältä
lähtee kuin varpunen ohranpäästä
lähtee kuin Wärtsilä Turusta

NÄYTEPALOJA
adjektiivivertauksista

notkea kuin boakäärme
notkea kuin Elannon taikina
notkea kuin lakumatto
notkea kuin puutarhaletku
notkea kuin sinitarra
notkea kuin syyrialainen tasa-astuja

jäykkä kuin aikuisviihdenäyttelijän työkalu
jäykkä kuin hevimies darra-aamuna
jäykkä kuin islantilainen rautakanki
jäykkä kuin isoisän lonkka talviaamuna
jäykkä kuin laskettelumono
jäykkä kuin tinasotilas

.......................................................................................................................

P I K K U - I D I S : H E L S I N K I

 

Kymmeniätuhansia
älyä ja tunnetta
kiihottavia mielikuvia.

........................................................