NÄIN PUHUI
ZARATHUSTRA

Takakansiteksti

LINKKEJÄ
Nietzsche Wikipediassa
Nietzsche-kronikka
Piiska-valokuva
Sils-Maria (jossa Nietzsche
vietti 1880-luvulla kesiä)

Krakataun purkaus 1883
Rauno Räsäsen blogi
Filosofia.fi

Suomentajasta

PIKKU-IDIKSELTÄ MYÖS
Aisopoksen Faabelit: täydellinen kokoelma moraaleineen

 

 

Friedrich Nietzsche: Näin puhui Zarathustra

Tuore, tarkka suomennos aina ajankohtaisesta filosofian klassikosta. Unohda Hollon hämärä raskassoutuisuus, hyppää Nietzschen alun perin tavoittelemaan lennokkaaseen, ilkikuriseen ajatuksenlentoon uuden, huolellisen suomennoksen siivin!

3. painos
(1. p. 2008; 2. tark. p. 2014) Pikku-idis 2020
ISBN 978-952-9589-47-0
318 sivua, sid. 138x208 mm
suomentanut ja esipuheella varustanut Jari Tammi
sh. 26 e

Saatavana myös erikoishintaan Pikku-idiksen verkkokaupasta!

.......................................................................................................................

"Kirja on tämän uuden, keveämmän suomennoksensa ehdottomasti ansainnut." – J. Tuomas Harviainen, Turun Ylioppilaslehti (nro 17/2008)

"Tammen käännös nykyaikaistaa ja selkiinnyttää Zarathustraa monin paikoin Hollon 1967 julkaistuun suomennokseen verrattuna. --- Voisiko kirjaa lukea saatetekstin maininnan mukaisesti partituurina? Minusta voisi." – Antti Ojala, Kiiltomato (22.6.2015)

.......................................................................................................................

Tätä uudelleensuomennosta on kaivattu jo pitkään. Edellisellä J. A. Hollon toimittamalla käännöksellä (1961) oli omat ansionsa, mutta se oli lopulta vain sadan vuoden takaisen Aarni Koudan & O. Mannisen käännöksen (1907) päivitys. Kokonaan uudessa Jari Tammen suomennoksessa (2008) on panostettu sujuvuuteen, termien ajanmukaisuuteen ja tarkkuuteen; samalla aiemmat virheet on korjattu. Ensimmäistä kertaa teos on saanut mukaansa myös valaisevan, paljon kiitetyn esipuheen. Vaikeaselkoisena pidetty mestariteos avautuu nyt kirkkaana ja lennokkaana mielen ja kielen ilotulituksena, joka tuo esiin Nietzschen koko kielivirtuositeetin ja antaa samalla mainion näytön hänen huumorintajustaan ja ilkikurisuudestaan – kaikessa röyhkeydessään ja hävyttömyydessään!

Teos, joka on muuttanut maailmaa. Näin puhui Zarathustra on legendaarinen klassikko: täynnä järisyttävää, päällekarkavaa, intohimoista, nokkelaa ja kujeilevaa tekstiä, jota ei suositella sovinnaisimmille ihmisille. Mutta niille, joilla on avoin mieli ja valpas sydän, se on silmät avaava, kolahtava kokemus.

Mustan lampaan mestariteos. Preussilaissyntyinen Friedrich Nietzsche (1844–1900) oli oman tiensä kulkija, maaninen totuuden etsijä ja tekopyhien arvojen rikkoja. Hänen tuotantonsa on kaikilla mittapuilla poikkeuksellista, ja kaikista hänen teoksistaan Näin puhui Zarathustra lähestyy enemmän kirjallisuutta kuin filosofiaa. Niin rikasta on sen aforistisuus, metaforisuus, lyyrisyys ja satiirisuus.

Poikkifilosofin kuolemattomat sananparret. Näin puhui Zarathustrassa Nietzsche tutkii moraalin alkuperää ja pudottaa suomuja perinteiseltä hyvän ja pahan jaottelulta. Samalla hän käsittelee kaikkia tuttuja teemojaan: tahto valtaan (Der Wille zur Macht), kaikkien arvojen uudelleenarviointi, saman ikuinen paluu, yli-ihminen (Übermensch) ja itsensä ylittäminen (Überwindung), vain muutamia mainitaksemme. Teoksesta löytyvät myös monet kuuluisat ja kohutut sitaatit, kuten "Jumala on kuollut" tai "Menossa naisiin? Älä unohda piiskaa!"

.......................................................................................................................

TAKAKANSITEKSTI

Friedrich Nietzsche on länsimaisen filosofian yksi keskeisimmistä ajattelijoista ja Näin puhui Zarathustra hänen pääteoksensa. Se on täysin erilainen verrattuna hänen muuhun tuotantoonsa, tai ylipäätään kenenkään ajattelijan tuotantoon koko filosofian historiassa, saati koko maailmankirjallisuudessa.

Vaikeaselkoisena pidetty teos avautuu nyt kirkkaana ja lennokkaana suomennoksena. Tästä aina ajankohtaisesta klassikosta nauttii niin proosan, runouden, aforistiikan kuin filosofian ystävä - jos vain on valmis ideoiden, kerrosten, vertausten ja sanaleikkien ilotulitukseen. Zarathustran tarina kuohuu hyökkäystä ja hämäystä, romanssia ja rumuutta, iloa ja ivaa. Ja ennen kaikkea se on pirullisen hauska ja terävä.

Yli-ihminen on palannut. Ja miksi ei, hän palaa ikuisesti. Näin puhui Zarathustra on huima ylistys naurulle ja tanssille.

.......................................................................................................................

Anekdootti. Nietzsche lietsoo sanaharkkaa sukupolvesta toiseen, mutta harvoin tosikkomaisesti. Vuonna 1968 Pariisissa raapustettiin seinäkirjoitus: ”Jumala on kuollut. Nietzsche.” Pian sen alle ilmestyi vastakirjoitus: ”Nietzsche on kuollut. Jumala.”

Filosofian Don Quijote. Nietzsche ei ollut vain filosofi, vaan myös trubaduuri. Eikä vain trubaduuri, vaan vaan myös sanaleikkejä rakastava tyylitaituri. Eikä vain tyylitaituri, vaan myös omien pirujensa vainoama ilon marttyyri, jonka jo terveyssyyt pakottivat levottomaksi kosmopoliitiksi ja joka ei koskaan päässyt eroon siitä intensiivisestä intiimiydestä, jonka varhaisvuosien uskonläheisyys oli häneen painanut.

Uuden suomennoksen 1. painos ilmestyi vuonna 2008, ja tähän uuteen tarkistettuun painokseen on tehty lukuisia hienovaraisia muutoksia parempaan.

.......................................................................................................................

P I K K U - I D I S : H E L S I N K I

 


Ikimoderni klassikko
tarkkana ja paremmin
ymmärrettävänä
nykykäännöksenä.

........................................................